Als mede-initiatiefnemer van Girls Tribe ben ik, naast het ontwikkelen van mijn praktijk voor vrouwengezondheid, actief om menstruatie educatie meer in de maatschappij bekend te maken. Girls Tribe sluit volledig aan op ‘women’s health & empowerment,’ gerichte educatie met als doel, zelfkennis, zelfvertrouwen en weerbaarheid te verhogen.
Gebrek aan kennis, over vrouw-zijn en hoe om te gaan met alle veranderingen die zich in onze tienerjaren voordoen, kunnen een grote impact hebben op onze hele belevingswereld. De invloed van deze cruciale levensfase – de overgang van meisje naar vrouw – vormt mede de vrouw en kan zo bepalend zijn in wat haar te wachten staat. Ik geloof in de kracht van preventieve zorg. Hoe fijn zou het zijn als jonge vrouwen met deze essentiële kennis, zelfverzekerd en met een gerust gevoel op kunnen groeien, waardoor ze later ook minder hoeven te herstellen van eventuele traumas, die het leven gemakkelijk met zich mee kan brengen.
Het is altijd al mijn intentie geweest om de onschuld (het pure) op deze wereld te bewaken, het openhartige te stimuleren, en de verbeelding te verrijken. Vanuit deze ‘need’ voel ik extra veel passie om menstruatie educatie, in de breedste zin van het woord, te faciliteren.
Het wonderbaarlijke lichaam van de vrouw fascineert mij, het is een grote ontdekkingsreis. De innerlijke wijsheid die, te vaak onderdrukt wordt en, verscholen ligt in de moderne maatschappij, is eigenlijk zo toegankelijk. Wanneer we van onze krachten bewust worden, maar ook van de schoonheid van onze ‘inner ecology,’ dan blijven we onszelf (her)ontdekken. Het lichaam biedt als het ware een soort van gebruikersaanwijzing voor het leven aan.
Binnen de Ayurveda (holistische geneeskunst gericht op het optimaliseren van lichaam en geest) ligt mijn focus op het gestel van de vrouw en alles wat haar leven als cyclisch wezen kan verrijken, met name rondom de verschillende stadia in haar leven. Door holistisch te kijken naar wie zij is, kan er duidelijkheid komen in wat er nodig is om haar kern te versterken en, waar nodig, te ondersteunen.
Ik ben nog lang niet klaar met het uiteenzetten van mijn praktijk. Het is mijn streven om op steeds meer vlakken ondersteuning en hulpverlening te bieden.
Ik geloof dat wanneer vrouwen zichzelf – maar vooral ook elkaar – leren waarderen, harmonie en vrede zal voortvloeien. Aangezien we in een wereld leven die wel wat meer van dat kan gebruiken, beschouw ik dit als mijn missie!
—
Menstruatie, een beladen woord met veel uiteenlopende overtuigingen. Een fenomeen waar veel onduidelijkheid en ongemakkelijkheid omheen hangt. Toch menstrueert elke westerse vrouw gemiddeld 400 keer in haar leven, dat komt neer op ongeveer 2000 ‘ongestelde’ dagen. Genoeg reden dus, om al jong aandacht te besteden aan iets wat onlosmakelijk verbonden is aan het vrouw-zijn.
Positieve menstruatie educatie.
Wij, de initiatiefnemers van Girls Tribe, verzorgen menstruatie educatie workshops die gericht zijn op het welzijn van meiden tussen de 10-12 jaar oud en alles wat te maken heeft met de veranderingen in het leven van meisjes die aan de rand van de puberteit staan (groep 7&8). Met een passie voor onderwijs en empowerment van jonge vrouwen, zetten wij ons in om ondersteuning te bieden rondom menarche (de eerste menstruatiecyclus).
Seksuele voorlichting voorziet in kennis over de potentiële gevolgen en verantwoordelijkheden van de vruchtbare periode die met de eerste menstruatie gepaard gaat. Echter worden de ‘gebruikerservaring’ en de maandelijkse belevenissen niet besproken, noch ondersteunt. Daar willen wij verandering in brengen.
Tijdens onze workshops geven wij aandacht aan de anatomische en fysiologische aspecten van de menstruatiecyclus, maar ook aan de mentale en emotionele kant van de menstruatiecyclus die, vooral in de puberteit, een grote rol speelt. Het is ons doel om gesprekken over menstruatie te normaliseren. Daarnaast promoten we zelfwaardering en een positief zelfbeeld door schaamte te transformeren naar veerkracht en delen we veel praktische tips zodat de meiden weten wat te verwachten, wat te doen, en hoe voor te bereiden.
Waarom en voor wie?
Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat goede voorbereiding op de menarche resulteert in meer eigenwaarde, minder negatieve cyclus-gerelateerde problemen, en meer vertrouwen in het lichaam. Het wonderbaarlijke lichaam zit vol geheimen en werkt continu om ons in balans te houden; de menstruatiecyclus functioneert hierin als een speciaal soort navigatiesysteem!
Weerbaarheid (fysiek en psychologisch) en integriteit vormen de basis voor gezonde besluitvorming rond relaties, seksualiteit en vruchtbaarheid, wanneer dat moment zich voor zal doen. Uit de jarenlange ervaring van Jane Bennett, onze mentor en inspiratiebron, is gebleken dat de leeftijdsgroep 10 tot 12 jaar oud, de meest geschikte tijd is om deze informatie mee te geven.
Wij geloven dat een betere toekomst begint met bewustwording van – en vertrouwen in – onszelf!
Waar?
Wij zijn in te huren op locatie, jeugdcentra & scholen. Ook geven wij lange versies van de menstruatie educatie workshops in de vorm van A Celebration Day for Girls. Voor contact en meer informatie zie http://girlstribe.eu.